(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2019)
Celem artykułu jest ocena poziomu kondycji finansowej gmin powiatu czułchowskiego w latach 2013-2017. W pracy wykorzystano wskaźniki budżetowe i zobowiązań dla gmin pochodzące z Ministerstwa Finansów. Poziom kondycji fianasowej wyznaczono metodą bezwzorcową wskaźnika syntetycznego na podstawie średnich wartości (z lat 2013-2017) wyżej wymienionych wskaźników. Udowodniono, iż poziom kondycji finansowej zależy od jej strategii i specyfiki, ale nie jest uzależonony od jej typu.