(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2019)
Istotnym problemem w przedsiębiorstwie, związanym z rynkiem pracy, jest dobór odpowiednich pracowników, w szczególności na stanowiska kierownicze. Przedsiębiorstwom zależy na takich pracownikach, których umiejętności, doświadczenia i zdolności prowadziłyby przedsiębiorstwo do większej efektywności działania i dalszego rozwoju. Autorka analizuje zależności pomiędzy: tym co oferuje rynek pracy - wykształcenie, umiejętności, postawy potencjalnych pracowników, a zapotrzebowaniem na określone zasoby pracy ze strony organizacji, której celem jest efektywne funkcjonowanie. Celem artykułu jest wskazanie na specyficzne cechy doboru pracowników na stanowiska w sprzężeniu z rynkiem pracy, a także zaakcentowanie roli doboru personelu jako czynnika wpływającego na powodzenie przedsiębiorstwa.