(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Przedmiotem pracy była analiza krótkookresowych wahań o charakterze sezonowym na rynkach pracy w powiatach nadmorskich w Polsce. Głównym celem pracy było określenie wielkości i rozkładu sezonowych wahań liczby bezrobotnych oraz ich zróżnicowania w zależności od płci. W pracy wykorzystano dane Banku Danych Lokalnych oraz Powiatowych Urzędów Pracy o liczbie zarejestrowanych bezrobotnych za lata 2010-2018. W analizach oparto się na modelu sezonowości deterministycznej. Uzyskane wyniki wskazują, że poza dużymi miastami sezonowość bezrobocia w powiatach nadmorskich jest wysoka. Większe wahania sezonowe bezrobocia stwierdzono w przypadku kobiet.