(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Niniejszy artykuł poświęcony jest współczesny systemom motywacyjnym stosowanym w organizacji i ich specyfice w świetle wybranych problemów. Celem artykułu jest ukazanie współczesnych systemów motywacyjnych w organizacji i ich specyfiki w świetle wybranych problemów. W artykule przedstawiono zagadnienie motywowanie z perspektywy wybranych rozważań teoretycznych. Zwrócono uwagę na system motywacyjny w aspekcie teoretycznym. Zaprezentowane wybrane kwestie dotyczące motywowania o charakterze finansowym w organizacji. Przedstawiono także istotę wybrane nowoczesnych form motywowania poza płacowego pracownika w organizacjach. W artykule przybliżono podsystemy głównego systemu motywacyjnego. Porównano także funkcje procesu zarządzania. Przedstawiono raport z badań prezentujący wyniki badań z raportu „People Unboxed” z 2018 roku, jaki jednocześnie stanowi wynik badań firmy ADP i który porusza mi.in. kwestię motywowania pracowniczego.