(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Zarys treści:Rozwój sieci wodociągowej i kanalizacyjnej oraz wzrastająca ilość oczyszczalni ścieków powoduje ciągły przyrost ilości osadów ściekowych. Jedną z form ich utylizacji izagospodarowania może być ich wykorzystanie nawozowe. Są one wstanie zastąpić kosztowne nawozy sztuczne, szczególnie w nawożeniu roślin niekonsumpcyjnych. Taką rośliną jest wierzba energetyczna, która jak wykazały badania bardzo dobrze reaguje wzrostem plonów przy stosowaniu osadów ściekowych. Artykuł opisuje zarówno zalety jak i ograniczenia rolniczego wykorzystania osadów ściekowych w nawożeniu wierzby energetycznej.