(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Zarys treści: Mnogość gatunków rodzaju Salixi ich łatwość przystosowania się do warunków wzrastania stwarza coraz szersze możliwości zastosowania wierzb. Cenne jest również wykorzystanie naturalnych składników drewna i kory wierzbowej, aszczególnie substancji czynnych w postaci glikozydów salicylowych, flawonoidów izwiązków fenolowych dla celów farmaceutycznych i kosmetycznych.