(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Zarys treści: Celem opracowania była ocena możliwości wykorzystania wierzby energetycznej do rekultywacji wysypisk śmieci oraz hałd górniczych i wyrobisk pogórniczych. Wpierwszej części przedstawiono charakterystykę terenów zdegradowanych, podstawowe definicje i akty prawne dotyczące procesu rekultywacji inaprawy zmian w środowisku przyrodniczym. W drugiej części opracowania skoncentrowano się na się na właściwościach wierzby energetycznej odnośnie kumulowania pierwiastków i metali ciężki. Stwierdzono,iż wierzba energetyczna może być stosowana w procesie fitoekstrakcji i fito stabilizacji na terenach zanieczyszczonych chemicznie. Mierzalny efekt fitoekstrakcyjny zapomocą wierzby można uzyskać wprzypadku kadmu i cynku.