(untitled) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Zarys treści: W pracy podjęto problem identyfikacji cykli giełdowych. Na podstawie danych miesięcznych dotyczących kształtowania indeksów giełdowych ośmiu wybranych giełd w okresiestyczeń 1998 –grudzień 2012 starano określić się występowanie cykli. Dla określenia ich długości oraz siły zastosowano filtr Hodricka-Prescotta oraz analizę harmoniczną. Przy użyciu filtru wyodrębniono trend, natomiast analiza harmoniczna posłużyła do identyfikacji cykli. Dane dla giełd światowych wskazują na występowanie cykli 5-7,5 letnich, natomiast dane dla lokalnych giełd Europy Środkowej wskazują na występowanie cykli 2,5-3 letnich.