Społeczne korzyści uczestnictwa harcerzy w turystyce (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2015)
W opracowaniu podjęto problematykę turystyki harcerzy. Na podstawie wyników badań, przeprowadzonych na 120 osobowej grupie skautów, przedstawiono szerokie walory wychowawcze harcerstwa, wskazano korzyści społeczne oraz rolę turystyki w wypełnianiu czasu wolnego dzieci i młodzieży. Celem publikacji było rozpoznanie preferowanych przez harcerzy form turystyki oraz wpływu harcerstwa na kształtowanie osobowości oraz systemu wartości młodych ludzi.
Keywords: turystyka; rekreacja; krajoznawstwo; czas wolny; harcerstwo