Wpływ polityki strukturalnej państwa na rozwój gospodarki: podejście teoretyczne w oparciu o doświadczenia ukraińskie (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2015)
Regulacje państwowe zmian strukturalnych w gospodarce mają na celu kształtowanie i wspieranie racjonalnej struktury gospodarczej i dokonywane są zapośrednictwem państwowej polityki strukturalnej. Celem artykułu jest określenie takich kierunków państwowej polityki strukturalnej, które mogłyby zapewnić rozwój gospodarki narodowej, a także określić priorytety i mechanizmy jego realizacji. Główne kierunki realizacji państwowej polityki strukturalnej są określone. Istotę struktury gospodarki narodowej przedstawiono uwzględniając polityki: przemysłową, innowacyjną i inwestycyjną, których to rozwój wpływa na wzrost gospodarczy i wzrost konkurencyjności krajowej na poziomie globalnym.
Keywords: inwestycje; innowacje; konkurencyjność; przemysł; zmiany strukturalne; polityka strukturalna państwa