ISTOTA I PRZYCZYNY ZMIAN STAWEK PODATKU VAT W KRAJACH UNII EUROPEJSKIEJ W KONTEKŚCIE KRYZYSU FINANSÓW PUBLICZNYCH (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Zarys treści: W obliczu kryzysu finansów publicznych państwa zmuszone są do poszukiwania dodatkowych źródeł wpływów budżetowych. Działania te spowodowane są narastającym deficytem budżetowym i w konsekwencji zwiększonym poziomem długu publicznego. Rządy państw w związku z tym poszukują optymalnego rozwiązania dla gospodarki i sytuacji finansowej państwa. Do wyboru istnieją dwie drogi: zwiększenie obciążeń publicznych lub/i ograniczenie wydatków publicznych. Wiele państw decyduje się na zwiększenie obciążeń publicznych dokonując zmian stawek w określonym podatku w ramach istniejącego systemu fiskalnego. Najbardziej wydajnym źródłemdochodów budżetowym są podatki pośrednie ukryte w cenach towarów i usług i dlatego też bardzo często podejmowane są decyzje zwiększające obciążenia z tego tytułu. Celem artykułu jest przedstawienie istoty podatku od towarów i usług jako źródła dochodów publicznych oraz ukazanie zmian stawekpodatku VAT w związku z pojawieniem siękryzysu finansów publicznych wkrajach Unii Europejskiej uwzględniając lata 2008-2013.
Keywords: podatek VAT, kryzys finansów publicznych, stawka podatkowa, Unia Europejska,dochody podatkowe