PORÓWNANIE RACHUNKU KOSZTÓW SZPITALA PROWADZONEGO W FORMIE SPZOZ I SZPITALA PROWADZONEGO W FORMIE SPÓŁKI Z O.O. (CZĘŚĆI) (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Zarys treści:Celem artykułu było porównanie rozwiązań rachunku kosztów szpitala działającego wformie samodzielnego publicznego zakładu opieki zdrowotnej i szpitala działającego wformie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością(badaniem objęto dwa szpitale). Do uzyskania materiału badawczego posłużono się ankietą, którą wypełnili główni księgowi podmiotów leczniczychdziałających w województwie Zachodniopomorskim. Z przeprowadzonych badań wynika, że badane szpitale stosują inne rozwiązania w ramach prowadzonego rachunku kosztów, szczególnie w odniesieniu do kalkulacji kosztu jednostkowego, stąd trudno jest porównać informacje kosztowe w aspekcie świadczonych usług zdrowotnych
Keywords: szpital, rachunek kosztów, świadczenie zdrowotne, kalkulacja