PRAWA GOSPODARKI RYNKOWEJ (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Zarys treści: W celu opisania otaczającej nas rzeczywistości ludzkość wprowadziła różnego rodzaju znormalizowane wielkości. Jednostka miary wyrażająca cenę towarów lub usług (pieniądz) –jest powszechnie stosowana przy wymianiedóbr. Analiza relacji pieniądz –dobro pozwoliła na sformułowanie praw gospodarki rynkowej.
Keywords: relacja, dobro, pieniądz, kupno,sprzedaż, nabywca, producent