ZJAWISKO UCHYLANIA SIĘ OD OPODATKOWANIA W GRUPACH SPOŁECZNO-ZAWODOWYCH (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Zarys treści:Jednym z podstawowych problemów, przed którymi stoją władze publiczne jest zjawisko uchylania się osób fizycznych od opodatkowania dochodów, czyli nielegalne działanie podatnika zmierzające do zminimalizowania obciążeń podatkowych. Istnieje wiele czynników, które mają wpływ na kształtowanie się tego zjawiska. Należy podkreślić fakt, że czynniki mające wpływ na zachowanie podatników związane z uchylaniemsię od opodatkowania mogą być różne w poszczególnych grupach społeczno-zawodowych. W artykule przedstawiono czynniki wpływające na postawy podatników, znaczenie czynników mających wpływ na uchylanie się od opodatkowania wśród grup społeczno-zawodowych oraz wybrane następstwa istnienia omawianego zjawiska.
Keywords: uchylanie się od opodatkowania, unikanie opodatkowania, podatki, system podatkowy, podatnicy