KAPITAŁ SPOŁECZNY CZYNNIKIEM WZROSTU BEZPIECZEŃSTWA NARODOWEGO (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
W pracy podjęto problem kształtowania bezpieczeństwa narodowego woparciu o kapitał społeczny państwa. Literatura przedmiotu podaje, że na stan bezpieczeństwa narodowego coraz mniejszy wpływ mają czynniki striktowojskowe, a wzrasta rola czynników ekonomicznych, stan gospodarki narodowej, jakość sojuszy międzynarodowych, oraz szeroko rozumiany poziom infrastruktury jak również działanie wielu organów administracji rządowej, samorządowej, organizacji społecznych, a także poszczególnych obywateli. Przeprowadzone badania mają pozwolić w jakim stopniu kapitał społeczny wpływa na stan bezpieczeństwa narodowego.Badania odejmują okres 01.2000-12.2009 r. Zastosowana metodologia badań w artykule została przygotowana na podstawie krytycznej analizy literatury i wyników badań własnych.
Keywords: kapitał społeczny, bezpieczeństwo narodowe, rozwój