FUNKCJE SOCJALNE PAŃSTWA W WARUNKACH GLOBALIZACJI (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
W artykule podjęto kwestię zmian w kształtowaniu funkcji socjalnych przez współczesne państwo w warunkach globalizacji, zmniejszania roli państw narodowych i zwiększającej się presji ze strony międzynarodowego biznesu na „urynkowianie” państwa.
Keywords: globalizacja, współczesne państwo, funkcje socjalne