FORMY POMOCY PAŃSTWA W ODDŁUŻANIU SZPITALI W POLSCE W LATACH 1994-2012 (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Celemartykułu jest ukazanie problematyki powstawaniadługów szpitali, które od lat utrzymują się na wysokimpoziomie. Zaprezentowanoprzyczyny powstawania zadłużenia szpitali prowadzonych w formie samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej. Ukazano także działania państwa, które mają pomóc szpitalom w uzyskaniu płynności i polepszeniu ich kondycjifinansowej. Przedstawiono regulacje prawne, które stwarzają szansęna umorzenie długów i otrzymanie dotacji celowej na ich pokrycie dla zadłużonych szpitali.
Keywords: samodzielne publiczne zakłady opieki zdrowotnej, zadłużenie, dotacja państwa, regulacje prawne