ONCEPCJA TBTF – PRÓBA OCENY DYSKRECJONALNYCH NARZĘDZI RZĄDOWYCH ZASTOSOWANYCH NA RYNKACH FINANSOWYCH W OSTATNICH LATACH (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Celem pracy jest ocena koncepcji TBTF, w tym poprzez porównanie jej kosztów i korzyści makrogospodarczych, i nakreślenie uwarunkowań zmniejszających negatywne oddziaływanie na gospodarkę interwencji państwa na rynkach finansowych w przyszłości. Uwzględniając istotę TBTF, jej sposób wdrożenia w latach 2008-2010, atakże konsekwencje makroekonomiczne, dowiedziono, że warunki,w jakich implementowana jest powyższa koncepcja,wpływają na skalę kosztów nią powodowanych wdługim horyzoncie czasu.
Keywords: bank, zbyt duży by upaść (TBTF), dług publiczny, rynek międzybankowy, płynność, wypłacalność, kryzys