UŻYTECZNOŚĆ PROCESOWEGO RACHUNKU KOSZTÓW W ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ WWARUNKACH ZARZĄDZANIA KRYZYSOWEGO (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Artykuł traktuje o możliwości zastosowania procesowego rachunku kosztów administracji publicznej w warunkach zarządzania kryzysowego. Ze względu na koncepcyjne ujęcie tematu, szczególną uwagę skupiono na omówieniu zasad i warunków wdrożenia tego rachunku. Teoria rachunkowości zarządczej dowodzi, że procesowy rachunek kosztów, nie tylko pozwala precyzyjnie i rzetelnie rozliczyć koszty, ale także prowadzi w pewnym stopniu do racjonalizacji działań (np. poprzez eliminację zbędnych procesów), co jest szczególnie ważne w gospodarowaniu ograniczonymi środkami publicznymi.
Keywords: zarządzanie kryzysowe, procesowy rachunek kosztów, rachunkowość zarządcza w administracji publicznej