DYWERSYFIKACJA I KONCENTRACJA EKSPORTU A WZROST GOSPODARCZY W POLSCEW OKRESIE 1995-2009 (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Podstawowym celem artykułu jest analiza związków między dywersyfikacją i koncentracją eksportu oraz wzrostem gospodarczym w Polsce w okresie 1995-2009. W pierwszej części artykułu przedstawiono analizę teoretyczną dotyczącą zależności między stopniem dywersyfikacji (koncentracji) eksportu i wzrostem gospodarczym. W następnej części artykułu zbadano związek między stopniem koncentracji eksportu i wzrostem gospodarczym w Polsce przy pomocy modelu wektorowej autoregresji (VAR). Oszacowano współczynniki elastyczności PKB per capita na zmiany koncentracji eksportu na podstawie funkcji odpowiedzi impulsowych. Następnie przeprowadzono dekompozycję wariancji PKB na mieszkańca w celu oszacowania wpływu zmian PKB per capita i stopnia koncentracji eksportu na zmienność PKB na mieszkańca w Polsce. Wyniki przeprowadzonych badań potwierdziły występowanie nieliniowej zależności między stopniem koncentracji eksportu i poziomem PKB na mieszkańca wPolsce w okresie 1995-2009.
Keywords: dywersyfikacja eksportu, koncentracja eksportu, wzrost gospodarczy