SALDA MIGRACJI JAKO PODSTAWA TYPOLOGII WOJEWÓDZTW (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Migracje ludności cechuje duże zróżnicowanie przestrzenne. Mają więc wpływ na przemiany demograficzne. Podstawowym celem opracowania jest ukazanie wpływu migracji na dynamikę przyrostu rzeczywistego ludności we wszystkich 16 obecnych województwach z zachowaniem podziału na miasto i wieś. Uwzględniono tu jedynie przemieszczenia na pobyt stały.
Keywords: migracje –wewnętrzne i zagraniczne, napływ, odpływ, salda migracji