O NIEKTÓRYCH REGUŁACH SKUTECZNEJ SPEKULACJI NA GIEŁDZIE PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
W artykule przeprowadzono próbę analizypodstawowych czynników wpływających na wyniki, które gracz wykorzystuje w grze giełdowej. W teoretycznych opracowaniach dotyczących funkcjonowania giełdy papierów wartościowych podkreślono, że sukces na giełdzie uzależniony jest od bezbłędnego zarządzania pieniądzem. Jednocześnie niezbędne jest opracowanie dobrego planu, zawierającego reguły inwestycyjne. Reguły to zasady pozwalające kontrolować ryzyko finansowe.
Keywords: zarządzanie kapitałem, gracz giełdowy, spekulacje na giełdzie, symulacje giełdowe