REAKCJA GOSPODARKI KRAJOWEJ NA OTWARCIE ZAGRANICZNEGO RYNKU PRACY (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
W artykule przedstawiono koncepcję teoretyczną oraz badanie reakcji gospodarki krajowej na otwarcie atrakcyjnego zagranicznego rynku pracy. wynikiem rozważań teoretycznych jest schemat reakcji gospodarki krajowej na otwarcie atrakcyjnego zagranicznego rynku pracy. wynikiem badań empirycznych jest weryfikacja założeń schematu. badania dotyczą gospodarki polski w latach 2004-2010 oraz otwarcia 1maja 2004 r. rynków pracy w Anglii oraz Irlandii. ważną częścią rozważań jest prognoza na najbliższy rok.
Keywords: migracja, gospodarka, rynek pracy, kurs walutowy