ZADŁUŻENIE PUBLICZNE A KONIUNKTURA GOSPODARCZA (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Współczesnefinansepubliczne,oprócz istnienia nierównowag na rachunkach budżetowych,cechuje wyraźna tendencja do zadłużania się, jednakże kreacja długu nie może być traktowana jako recepta na wszystkie niedomagania gospodarki. Celem podjętych rozważań jest zwrócenie szczególnej uwagi na trwale narastający dług publiczny, który mimo to jesttraktowany jako wskaźnik uzupełniający1(dostarczający dodatkowych informacji o kondycji makroekonomicznej kraju) lub zupełnie niedoceniany2. Nie zmienia to jednak faktu, że notowanew ostatniej dekadzie przyrosty zadłużenia państw europejskich pozwalają postawić tezę, że wartość długu publicznego rośnie w oderwaniu od koniunktury gospodarczej, co skłania do wyjaśnienia zależności pomiędzy wartością zadłużenia a tempem wzrostu produktu krajowego brutto (PKB), która tylko pozornie wydaje się być oczywista. Z tego powodu warto zastanowić się nad problemem narastającego długu publicznego, w tym rzeczywistego wpływu tempa wzrostu gospodarczego na to zjawisko, a zwłaszcza trudności w transferowaniu efektów ożywienia gospodarczego na stan zadłużenia państwa.
Keywords: koniunktura gospodarcza,zadłużenie publiczne, deficyt budżetowy, wzrostPKB, rachunek budżetowy, paradoks niezrównoważonego budżetu