CZYNNIKI RÓŻNICUJĄCE MIGRACJE STAŁE W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIOPOMORSKIM (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
W artykule podjęto próbę wyodrębnienia podstawowych determinant migracji w województwie zachodniopomorskim w przekroju gminnym w latach 2001,2007 i 2008. W tym celu skonstruowano równania regresji, w których za zmienną zależną przyjęto iloraz napływów do odpływów wędrówkowych. Na podstawie przeprowadzonej analizy ekonometrycznej wykazano, że główną determinantą migracji stałych związanych z przekroczeniem granicy gminy było dążenie do poprawy warunków mieszkaniowych. Istotną rolę odgrywały również poziom bezrobocia i zamożność gminy. Jednak znaczenie tych czynników charakteryzowało się zmiennością w czasie.
Keywords: migracje, determinanty migracji, równania regresji