ZNACZENIE WIEDZY W KONTEKŚCIE ZMIAN NA RYNKU PRACY (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Wartykule podjęto problematykę wiedzy jako determinanty zmian zachodzących na rynku pracy. Założono, że jako główny czynnik sprawczy rozwoju społeczno-gospodarczegowpływa na wszystkie dziedziny życia, a proces jej zdobywania wpływa na efektywność rynku pracy i zmiany w popycie na określone zawody i kwalifikacje zgłaszane przez małe i średnie przedsiębiorstwa.
Keywords: rynek pracy, wiedza, kapitał ludzki, MSP, kwalifikacje