RÓWNOWAŻENIE BUDŻETU I PODNOSZENIE SPRAWNOŚCI RYNKU OBSŁUGI DŁUGU PUBLICZNEGO NA PRZYKŁADZIE POLSKI W LATACH 2007/2008 (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Poniższy referat dotyczy dwóch istotnych aspektów współczesnej polityki budżetowej, a mianowicie: bilansowania budżetu i rozwijania rynku obsługi długu publicznego. W pierwszej części prezentowanej pracy podjęto próbę wyjaśnienia roli, jaką odgrywa sprawny rynek obsługi długu publicznego w procesie równoważenia finansów publicznych państwa, zwłaszcza wokresie spowolnienia gospodarczego. Druga część referatu została poświęcona zweryfikowaniu tezy, że doraźne równoważenie rachunku budżetowego nie służy wzmacnianiu rynku długu publicznego. Innymi słowy, nieplanowana aktywność Ministerstwa Finansów na rynku finansowym (rynku obsługi długu) materializująca się poprzez zwiększenie podaży skarbowych instrumentów dłużnych onajkrótszych terminach zapadalności –bonów skarbowych, niekorzystnie wpływa na kondycję i efektywność rynku obsługi długu publicznego.
Keywords: rynek długu publicznego, bony skarbowe, obligacje skarbowe, efektywność, bilansowanie rachunku budżetowego