POWIĄZANIA DŁUGOOKRESOWE MIĘDZY STOPAMI PROCENTOWYMI POLSKI, STANÓW ZJEDNOCZONYCH I STREFY EURO (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
W pracypodjęto próbę zbadania istnienia powiązań długookresowych dla trzymiesięcznych oraz pięcioletnich stóp procentowych Polski,USA i strefy euro. Wbadaniach integracji i kointegracji zmiennych zastosowano rozszerzony test Dickey’a-Fullera i test Phillipsa-Perrona oraz procedurę Johansena. Uzyskane wyniki sugerują, że polski rynek stóp procentowych wykazuje długookresowy związek z rynkiem strefy euro jedynie w przypadku krótkoterminowych stóp procentowych. Nie stwierdzono powiązań długookresowych z rynkiem USA.
Keywords: stopy procentowe, powiązania, kointegracja, Polska, USA, strefa euro