OCENA DZIAŁANIA SYSTEMU SWIFT POPRZEZ BŁĘDY POPEŁNIANE PRZEZ BANKI PODCZAS REALIZACJI PRZEKAZÓW ZAGRANICZNYCH (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
System SWIFT transakcji bankowych i zasady jego funkcjonowania stanowi doskonały przykład unifikacji i standaryzacji mających podnosić efektywność iniezawodność działalności bankowej. Na tym tle przeanalizowano najczęściej popełniane błędy przez banki podczas realizacji przekazów zagranicznych, dając jasną rekomendację podwyższenia efektywności ich działalności. Eliminacja zauważonych błędów jest głównym zadaniem banków w drodze do wyższej efektywności.
Keywords: bank, system SWIFT, przekazy pieniężne, bank korespondent, transakcje bankowe