AKTYWNOŚĆ EKONOMICZNA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH NA RYNKU PRACY W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIOPOMORSKIM (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Uczestnictwo osób niepełnosprawnych w ryku pracy należy rozpatrywaćw kontekście ekonomicznym i pozaekonomicznym. Aktywność zawodowa osób niepeł-nosprawnych często jest sposobem na ich rehabilitację i powrót do normalnego życia. Dla tej grupy osób istotne znaczenie ma także funkcja dochodowa pracy zawodowej. Aktywizacja zawodowa powinna stanowić ważny element polityki społeczno-ekonomicznej państwa. Celem opracowania jest analiza sytuacji osób niepełnospraw-nych na rynku pracy w województwie zachodniopomorskim. W opracowaniu wykorzy-stane zostały dane pochodzące z Narodowego Spisu Powszechnego. Analizie poddano aktywność i bierność zawodową osób niepełnosprawnych. Na poziom tych wskaźników istotny wpływ ma sytuacja zdrowotna tej grupy oraz cechy demograficzne. W ostatniej części omówione zostały czynniki pro- i dezaktywizujące społeczność niepełnospraw-nych na rynku pracy.
Keywords: niepełnosprawni, aktywność zawodowa, rynek pracy