KONCEPCJE OSOBOWOŚCIOWE I ICH ZASTOSOWANIE W PROCESIE NABORU PRACOWNIKÓW (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Artykuł przedstawia zagadnienia o tematyce psychologicznej oraz organi-zacyjno-zarządczej. Określone koncepcje osobowościowe (temperamentu) zinterpreto-wano pod kątem procesu naboru pracowników.Podjęto próbę uzasadnienia tezy, iżpewne cechy osobowościowe (temperamentu) i charakterologiczne, mają istotny wpływ na odpowiedni dobór pracowników na określone stanowiska pracy w przedsiębiorstwie
Keywords: proces naboru, osobowość, kryteria oceny, temperament, typologia C. G. Junga, typologia Hipokratesa – Galena, typologia I. P. Pawłowa