EKONOMICZNE I PRAWNE PROBLEMY TWORZENIA RYNKU ODNAWIALNYCH ŹRÓDEŁ ENERGII (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Artykuł opisuje problematykę rynku biopaliw, biomasy i wykorzystania odnawialnych źródeł energii jako alternatywne paliwo w gospodarstwie i energetyce. Elementem wsparcia tego rynku są opisane zielone i czerwone certyfikaty oraz dopłaty do upraw energetycznych.
Keywords: odnawialne źródła energii, biopaliwa, biomasa, zielone certyfikaty, czerwone certyfikaty, dopłaty do upraw energetycznych