SKUTECZNOŚĆ DZIAŁAŃ WŁADZ SAMORZĄDOWYCH POMORZA NA RZECZ ROZWOJU TURYSTYKI (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
W niniejszym opracowaniu przedstawiono koncepcję badania skuteczności działań władz samorządowych Pomorza, podejmowanych na rzecz rozwoju funkcji turystycznej. Według kolejności analizowanych zagadnień w artykule ukazano:proces selekcji (doboru) jednostek samorządowych do badań,istotę skuteczności, jako jednej z postaci sprawnego działania, ocenianego z punktu widzenia zbliżania się do wyznaczonego celu,etapy badania skuteczności działań władz badanych jednostek samorządowych, podejmowanych na rzecz rozwoju turystyki, na tle kształtowania się przyjętych mierników jej oceny w latach 1998-2004.
Keywords: skuteczność, jednostka samorządowa, turystyka