OCENA EFEKTYWNOŚCI DOFINANSOWANIA PROJEKTÓW INWESTYCYJNYCH Z FUNDUSZY STRUKTURALNYCH (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Zarządzanie przedsiębiorstwem nierozerwalnie wiąże się z poszukiwaniem źródeł finansowania działalności gospodarczej. Dywersyfikacja źródeł finansowania polega na wykorzystaniu zarówno kapitałów własnych, jak i obcych. Wybór kapitału obcego wiąże się z poszukiwaniem efektywnych źródeł finansowania z punktu widzenia kosztów ich uzyskania. Możliwość dofinansowania inwestycji jest szansą dla przedsiębiorstw polskich. Daje im szansę rozwoju i perspektywę lepszego konkurowania na rynku europejskim. Procedura aplikacyjna jest jednak czasochłonna iwymaga dużych nakładów pracy. Każdy projekt powinien być szczegółowo przemyślany, również w oparciu o sytuację finansową przedsiębiorstwa. Wnioski idokumenty wymagane jako załączniki mają obrazować sytuację przedsiębiorstwa ipomóc w ocenie możliwości sfinansowania przedsięwzięć inwestycyjnych.Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie procedury ubiegania się odofinansowanie przez przedsiębiorstwa na przykładzie Sektorowego Programu Operacyjnego „Rybołówstwo i przetwórstwo ryb 2004-2006”. Artykuł ukazuje także sposoby analizy planowanych projektów inwestycyjnych w oparciu o koszty pozyskania dofinansowania
Keywords: Fundusze strukturalne dofinansowanie analiza efektywność koszty