RACHUNKOWOŚĆ ZAKŁADU OPIEKI ZDROWOTNEJ (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Zakłady opieki zdrowotnej powołane są do świadczenia usług medycznych. Realizują więc nie tylko cele ekonomiczne ale także a może przede wszystkim cele społeczne. Wpływa to w istotny sposób na kształt prowadzonej przez nie rachunkowości.. Dotyczy to przede wszystkim informacji, które generuje rachunkowość a które są potrzebne do zarządzania. Informacje medyczne mają wymiar ekonomiczny, który pozwala na dokonywanie porównań i analiz rentowności poszczególnych usług. Specyficzny jest rachunek kosztów, w którym dokonuje się wyceny tak trudno mierzalnych świadczeń zdrowotnych. To wszystko wpływa na stosowanie specyficznych rozwiązań w rachunkowości zakładów opieki zdrowotnej.
Keywords: rachunkowość, zakład opieki zdrowotnej