RÓŻNORODNOŚĆ KULTURY ORGANIZACYJNEJ (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Współczesna rzeczywistość gospodarcza wymusza na przedsiębiorstwachciągłą pracę nad budowaniem przewagi konkurencyjnej. Wspólną płaszczyznąposzukiwań tej przewagi staje się kultura organizacyjna.Przyszłość zarządzania firmąspoczywa w jej rozwoju. Kultura organizacyjna jest podstawą tożsamości firmy,determinacją sukcesu, źródłem rozwoju, budulcem odpowiedniego wizerunku w oczachklientów... Jednakże nie przez wszystkich rozumiana jest jednakowo, stąd różnorodnepodejścia w definiowaniu tego pojęcia.Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie różnorodności w definiowaniuipojmowaniu kultury organizacyjnej oraz jej kształtowania dla osiągania celówprzedsiębiorstwa.
Keywords: kultura organizacyjna, tożsamość firmy, kształtowanie kulturyorganizacyjnej, zintegrowany model kultury organizacyjnej