FMEA – ANALIZA RODZAJÓW BŁĘDÓW ORAZICH SKUTKÓW (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) lub FMECA (Failure Modesand Criticality Analysis), czyli analiza rodzajów błędów oraz ich skutków polega naanalitycznym ustalania związków przyczynowo-skutkowych powstawaniapotencjalnych wad produktu oraz uwzględnieniu w analizie czynnika krytyczności(ryzyka). Jej celem jest konsekwentne i systematyczne identyfikowanie potencjalnychwad produktu/procesu, a następnie ich eliminowanie lub minimalizowanie ryzyka z nimi związanego. W artykule przedstawiono nie tylko cele i powody stosowaniametody FMEA, ale również etapy przebiegu analizy oraz zalety jej stosowania.
Keywords: metoda FMEA, jakość