KLIENT JAKO NAJWAŻNIEJSZA WARTOŚĆFIRMY USŁUGOWEJ (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Globalizacja wymusza zmiany w pojmowaniu firmy i konkurencji.Centralnym elementem staje się więc klient oraz komunikacja z nim. Głównymproblemem marketingu jest poznanie konsumentów oraz ich zachowań na rynku.Marketing relacji, inaczej zwany marketingiem skierowanym na klienta albomarketingiem partnerskim powstał na skutek zmian zachodzących na rynku. Obecniesytuacja w tym sektorze gospodarki przechodzi znaczące przeobrażenia. Skutkują oneistotnymi zmianami wewnątrz organizacji i poprawie budowania relacji z klientem.
Keywords: klient, relacja, marketing, globalizacja, konkurencja