ZASOBY LUDZKIE CZYNNIKIEM AKTYWIZACJI OBSZARÓW WIEJSKICH (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Obszary wiejskie zamieszkuje blisko 40% ogólnej liczby mieszkańcówPolski. Ze względu na strukturę wieku, korzystne przeobrażenia innych strukturiprzedstawione wopracowaniu współczynniki reprodukcji – zasoby demograficzne wsistanowią znaczący potencjał rozwojowy. Należy dołożyć wszelkich starań, aby zostałon jak najlepiej wykorzystany. Głównym kierunkiem aktywizacji powinien byćwielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich.
Keywords: kapitał ludzki, zasoby ludzkie, struktura demograficzna, strukturaspołeczno-zawodowa ludności, obszary wiejskie, potencjał rozwojowy