WPŁYW DZIAŁALNOŚCI KRAJOWEGO KOMITETU STANDARDÓW RACHUNKOWOŚCI NA PROCES STANDARYZACJI RACHUNKOWOŚCI W POLSCE (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2021)
Postępujące procesy globalizacji powodują zwiększone oczekiwaniazewnętrznych i wewnętrznych odbiorców informacji finansowych. Wymuszają one narachunkowości uniwersalność prezentacji danych wynikających ze sprawozdańfinansowych. Powszechnym procesem stała się standaryzacja wyrażająca sięwujednolicaniu zasad identyfikacji, pomiaru i ujęcia w sprawozdaniu składników jekształtujących. Jedną z organizacji, która dokonuje zmian w jakości polskiej rachunkowości jestKrajowy Komitet Standardów Rachunkowości. Organizacja ta opublikowała czterykrajowe standardy rachunkowości. Opiniuje też akty prawne z zakresu rachunkowości,analizuje Międzynarodowe Standardy Rachunkowości, standardy rachunkowościopracowywane przez inne kraje i dyrektywy Unii Europejskiej. Współpracuje zmiędzynarodowymi organizacjami zajmującymi się standaryzacją rachunkowości ipodejmuje inne działania mające na celu harmonizację istandaryzację zasadrachunkowości.
Keywords: achunkowość, harmonizacja, standardy rachunkowości,sprawozdawczość.