UWAGI NA TEMAT SYTUACJI GOSPODARCZEJ POLSKI W CZASACH PANDEMII COVID-19 (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2022)
Niniejszy artykuł podejmuje zagadnienie ekonomiczno-społecznych skutków pandemii koronawirusa. Kryzysy gospodarcze spowodowane zachorowaniami na COVID-19 dotykają w mniejszym lub większym stopniu każdy kraj. Na próbę zostały wystawione unie gospodarcze i walutowe, a decyzje rządów wywoływały zróżnicowane skutki na skalę globalną. Celem artykułu jest próba włączenia się do dyskusji nad społeczno-gospodarczymi skutkami pandemii koronawirusa. Zaplanowana analiza i ocena wymagała podzielenia treści na trzy zasadnicze części. W pierwszej przedstawiono sytuację tuż przed i bezpośrednio po ogłoszeniu stanu epidemii w Polsce. W drugiej, dokonano analizy polskiej gospodarki oraz przedstawiono skutków pandemii w trzech wybranych branżach. Czarny łabędź – pandemia koronawirusa był silnym szokiem dla gospodarki, która mimo tysięcy przegranych branż wyłoniła również niewielkie grono zwycięzców. Podpunkt stanowi pole do polemiki pomiędzy zwolennikami keynesowskiego interwencjonizmu, a misesowskim leseferyzmem. W trzeciej ostatniej części pracy, przybliżono zmiany zachodzące na polskim rynku pracy ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji studentów. Kwestia studentów i uczniów stanowi swoistą refleksję nad pozycją młodych ludzi na rynku pracy w czasie koronawirusa. Podsumowanie to autorski komentarz, reflekcja nad podejmowanymi problemami – pandemia koronawirusa to nie tylko ogromne straty liczone w miliardach dolarów i milionach ludzkich istnień – to także lekcja pokory i ogromny sprawdzian solidarności dla całego świata.
Keywords: COVID-19, turystyka, handel, studenci, gospodarka