WOKÓŁ WYBRANYCH ZAGADNIEŃ AKTYWNOŚCI ZAWODOWEJ OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2022)
Niniejszy artykuł poświęcony wybranym zagadnieniom aktywności zawodowej ludzi z niepełnosprawnością. Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie wybranych potrzeb i problemów osób z różnymi typami niepełnosprawności w kontekście ich aktywności zawodowej. W artykule poświęcono uwagę zagadnieniu niepełnoprawności. Zwrócono t  uwagę na istotną rolę, jaką aktywności zawodowa odrywa w życiu człowieka z niepełnosprawnościami. Zaprezentowano genezę problemów, jeśli chodzi o problem zatrudnienia osób z niepełnosprawnościami, a także konsekwencje bierności zawodowej. Przedstawiono dostępne formy zatrudnienia dla osób niepełnosprawnych na otwartym rynku pracy, a także  specyfikę wybranych potrzeb osób borykających się z różnymi typami niepełnosprawności w kontekście ich aktywności zawodowej. Przedstawiono także przykładowe działania na rzecz poprawy zaspokajania potrzeb zawodowych osób z niepełnosprawnościami. Zaprezentowano raport z badań dotyczący tego, jakie potrzeby wykazują osoby niepełnosprawne, jeśli mowa o aktywności zawodowej w kontekście różnych typów niepełnosprawności.
Keywords: niepełnosprawność, aktywność zawodowa, potrzeby, problemy