ZJAWISKO UNDEREMPLOYMENT NA RYNKU PRACY W POLSCE (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2022)
Celem artykułu była analiza zjawiska underemployment (niepełnegozatrudnienia) pod względem płci na rynku pracy w Polsce w latach 2005-2019.Postanowiono zbadać czy wśród niepełnozatrudnionych kobiet i mężczyzn zachodząte same tendencje zmian. Ponadto zestawiono osoby niepełnozatrudnione z osobamizatrudnionymi oraz bezrobotnymi w Polsce, w powyższych latach, aby spojrzeć szerzejna problem badawczy. W pracy wykorzystano proste narzędzia analizy statystycznej,w tym analizy dynamiki zmian, w postaci miary przyrostu względnego o zmiennej podstawieoraz średniego tempa zmian zjawiska w czasie. Przeprowadzone badanie pozwoliłowyznaczyć średnie wartości w poszczególnych latach oraz wskazać okresy o najwyższychoraz najniższych wynikach. Ponadto zastosowane narzędzia umożliwiły wyznaczeniezmian rocznych wśród osób niepełnozatrudnionych, zatrudnionych czy bezrobotnych.W pracy wykorzystano dane z bazy Międzynarodowej Organizacji Pracyoraz dostępną literaturę związaną z przedmiotem pracy, w tym zagraniczną.
Keywords: nderemployment, bezrobocie, rynek pracy, problemy społeczne, Polska