ZMIANY NA RYNKU SŁODYCZY W POLSCE OD 2005 ROKU. NA PRZYKŁADZIE COLIAN HOLDING SA (WCZEŚNIEJ JUTRZENKA SA), ZPC MIESZKO SA ORAZ WAWEL SA. (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2022)
Celem artykułu jest omówienie zmian na polskim rynku słodyczy od roku 2005. Analizą zostały objęte trzy przedsiębiorstwa: Colian Holding SA (wcześniej Jutrzenka SA), ZPC Mieszko SA i Wawel SA. Rynek słodyczy w Polsce od 2005 rozwijał się intensywnie. Wzrost spożycia słodyczy per capita w Polsce zachęcał do wprowadzania nowych innowacyjnych produktów z egzotycznymi składnikami. Na rynku słodyczy w Polsce panowała duża konkurencyjność, co wymuszało spore inwestycje w marketing. Sytuacja zmieniła się w roku 2020. Z powodu pandemii koronawirusa przychody producentów słodyczy zaczęły spadać, Covid miał również wpływ na niektóre  zachowania konsumentów.
Keywords: rynek słodyczy, trendy konsumenckie, analiza ekonomiczno-finansowa, przedsiębiorstwo, pandemia