CITY LOGISTICS NA PRZYKŁADZIE WYBRANYCH EUROPEJSKICH STOLIC (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2022)
Celem artykułu jest przedstawienie problemów komunikacyjnych Warszawy, Bratysławy i Budapesztu oraz przykładów ich rozwiązań. Analiza ta miała na celu ukazanie, jak ważnym elementem zarządzania miastem jest sprawne funkcjonowanie transportu publicznego. W publikacji przybliżone zostały zagadnienia dotyczące miasta, logistyki miejskiej oraz problemów komunikacyjnych wraz z przykładami rozwiązań w analizowanych stolicach. Metody badawcze wykorzystane w artykule to analiza literatury i analiza porównawcza.
Keywords: transport zbiorowy, logistyka miejska, problemy komunikacyjne, zrównoważony rozwój