ZRÓŻNICOWANIE OFERT GOSPODARSTW AGROTURYSTYCZNYCH W WYBRANYCH MIEJSCOWOŚCIACH NADMORSKICH W POLSCE (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2022)
Celem głównym artykułu jest ocena ofert gospodarstw agroturystycznych zlokalizowanych w wybranych miejscowościach nadmorskich w  północno-zachodniej części Polski pod względem ich zróżnicowania. Analizę przeprowadzono w oparciu o dane pochodzące ze stron wybranych gospodarstw agroturystycznych. Posłużono się takimi metodami jak: analiza porównawcza, analiza SWOT oraz macierz SWOT/TOWS. Z analiz wynika, że gospodarstwa agroturystyczne nad Morzem Bałtyckim w Polsce posiadają zróżnicowaną ofertę zarówno pod względem warunków bytowych, jak również jeśli w zakresie oferty dodatkowej, w tym typowo agroturystycznej. Gospodarstwa agroturystyczne zlokalizowane blisko morza zyskują na swojej atrakcyjności turystycznej – bliskość morza stanowi główny atut ofert gospodarstw prowadzących działalność agroturystyczną w północno-zachodniej części Polski.
Keywords: agroturystyka, produkt agroturystyczny, miejscowości nadmorskie