MOŻLIWOŚCI ROZWOJU TURYSTYKI W GMINIE KOCZAŁA (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2023)
Celem głównym artykułu jest określenie oraz ocena możliwości rozwoju turystyki w gminie Koczała. Analizę przeprowadzono z wykorzystaniem metody sondażu diagnostycznego w oparciu o kwestionariusz ankiety oraz indywidualny wywiad pogłębiony IDI (Individual In-depth Interview). Do podsumowania wyników badań posłużyła analiza SWOT z zastosowaniem macierzy SWOT – TOWS. Z analiz wynika, że gmina Koczała posiada potencjał do rozwoju turystyki. Gmina ta wyróżnia się znacznymi walorami przyrodniczymi. Ze względu na lokalizację, dostęp do jezior, rzek, obszarów leśnych, szlaków pieszych, rowerowych oraz kajakowych cieszy się zainteresowaniem wśród turystów.
Keywords: turystyka, atrakcyjność turystyczna, perspektywy rozwoju turystyki, gmina, zarządzanie rozwojem lokalnym