ZNACZENIE INWESTYCJI PUBLICZNYCH DLA PKB POLSKI (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2023)
Celem badawczym jest wzbogacenie wiedzy z zakresu makroekonomii dotyczących Polski dla lat 1995-2020. Artykuł składa się z wprowadzenia teoretycznego w analizowany przedmiot inwestycji. Zaprezentowano model współzależności inwestycji i PKB. Scharakteryzowano inwestycje publiczne w Polsce w okresie pandemii  COVID-19. Artykuł kończy się wnioskami wskazując na istotne znaczenie inwestycji publicznych dla PKB Polski w badanym okresie.
Keywords: makroekonomia, inwestycje publiczne, PKB, wzrost gospodarczy Polski