INWESTYCJE W TRANSPORT W WOJEWÓDZTWIE ZACHODNIOPOMORSKIM W ASPEKCIE ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji zrównoważonego transportu w kontekście dokumentów strategicznych funkcjonujących na poziomie krajowym i regionalnym oraz analiza wydatków na transport w budżetach samorządów województwa zachodniopomorskiego w latach 2012-2021. W artykule podjęto próbę odpowiedzi na następujące pytania badawcze: 1) Czy transport jest brany pod uwagę przez decydentów na szczeblu rządowym i regionalnym jako istotny element zrównoważonego rozwoju?;  2) Jaka jest wartość wydatków budżetowych, które samorządy województwa zachodniopomorskiego przeznaczają na transport?
Keywords: zrównoważony rozwój; zrównoważony transport; strategia; inwestycje; samorządy