PERSPEKTYWY ROZWOJU BRANŻY EVENTOWEJ W POLSCE W ŚWIETLE OCZEKIWAŃ ODBIORCÓW (Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych, 2023)
Artykuł ma charakter empiryczny. Jego celem jest charakterystyka przemysłu spotkań w Polsce, rodzajów eventów, powodów rosnącej popularności branży eventowej, a także diagnoza i analiza potrzeb klientów branży MICE. W oparciu o otrzymane wyniki badań można dokonać zdefiniowania potrzeb i oczekiwań obu badanych grup, czyli klientów indywidualnych oraz przedstawicieli przedsiębiorstw różnych branż, korzystających z usług firm eventowych na potrzeby reprezentowanego biznesu. Obie grupy cenią zwłaszcza dobrą organizację, umiejętność dostosowania się do potrzeb klienta, rzetelność i profesjonalizm oraz zaangażowanie. Z kolei wśród czynników sukcesu eventu zleconego przez osoby prywatne można wskazać wysoki poziom obsługi, dobrą zabawę, zadowolenie gości i dostosowanie imprezy do charakteru wydarzenia. Klienci biznesowi po udanej imprezie spodziewają się natomiast zwiększenia sprzedaży swoich produktów oraz wzmocnienia relacji ze stałymi klientami.
Keywords: event, branża eventowa, przemysł spotkań, event marketing, branża MICE